Projekt Tare Jovanović je namenjen oživljanju modrosti in vabi ljudi, da vstopijo v svet narodnih legend, pravljic in pripovedk. Zgodbe in like predstavlja v njegovih aktivnostih, med katerimi je razstava »Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?«, ta obsega niz fotografij, ilustracij in literarnih vsebin, med katere so vključeni oblikovalski izdelki, ki sporočilnost zgodb še dodatno poudarijo. V pravljicah.si neguje nauke zgodb preko likovnih in fotografskih del gostujočih avtorjev in jim tako omogoča večjo prisotnost med ljudmi, njihovo sporočilnost pa prenese v sedanji čas.

Razstavo fotografij pravljičnih junakov je septembra 2016 prvič gostila Galerija Mestne občine Kranj, novembra istega leta pa Umetniški atelje Čubrilo Galerije Gardoš v Zemunu. Prva edicija je bila posvečena upodobitvi protagonistov slovenske in tuje literature, druga in tretja, (leta 2017) pa se tematsko naslanjata na legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici po zapisu lirsko-epske pesnitve Rudolfa Baumbacha iz leta 1877. “Kdo pravi, da so pravljice samo za otroke?” je lani gostila fotokolaže Mihe Mallyja, kiparska dela Martine Marenčič in objekte iz srebra Tare Jovanović, v prihodnje pa predvideva gostovanja v krajih, ki so tematsko povezani z nastankom izbranih legend, pravljic in pripovedk.
 
Projekt V pravljicah.si letos prvič vključuje literarno dejavnost s katero dopolnjuje program razstave in se nanaša na iniciativo, Branju prijazna občina, Mestne občine Kranj. V svet narodnih legend vas avtorica projekta ponovno vabi že to jesen, kjer bo z izbranimi deli gostujočih avtorjev ponovno nagovarjala obiskovalce, da se vživijo v junake pravljičnega sveta ter tako doživijo legendi o Zlatorogu in Ajdovski deklici v sodobni interpretaciji. Modrosti so letos ujete v seriji fotografskih del Mihe Mallyja, ilustracijah Nine Tomažin ter v literarnem delu Une Ize Grandovec, objekti iz srebra Tare Jovanović pa ponovno vabijo obiskovalce med dimenzije imaginarnega in realnega sveta.
Close Menu